HISTORIA

Inspirationen till det här projektet föddes från första början ur kärlek till Indien, färgstarkheten, värmen och livsglöden du ofta för möta i människors ögon där. Ett land med en så rik mångfald där det trots alla slags livssituationer, så ofta finns en tro på att det mesta faktiskt är möjligt.

Från min första resa till Indien blev jag hänförd av den rika textilskatt som finns här. Livfullhet och skönhet i textilier syns på alla håll  och kvinnor med sina vackra traditionella saris fångar färgstarkheten i kulturen. Det traditionella plagget sari är 6–9 m långt och viras runt kroppen för att hängas elegant över ena axeln. Hur saris ser ut varierar över landet och även i viss mån hur de bärs. Men med sina med sina färger och mönster,  kan de upplevas som en hyllning till livet och kvinnan. 

En dröm fanns  länge i mig om på något vis föra med av  livfullheten i textil till Sverige. Men som vi alla vet har textilbranschen sin baksida med den miljöförstörelse den för med sig och innebär lokalt i Indien, i kombination med i  vissa fall svåra arbetsförhållanden. Viljan kändes komplex tills idén kom; varför inte jobba med och ta vara på dessa vackra material som redan finns? Och försöka att främst stötta små lokala skrädderier? Så föddes idén.

Alla plagg du ser här är skapade av silkessaris som handplockats av mig och som sedan tvättats och kollats för att hålla god kvalité.  Kläderna är dels designade i samarbete mellan min skräddare och mig och av flera duktiga designers.  

Sömnaden har främst skett på Sandeeps familjeskrädderi i norra Indien. Men vi har även samarbete med andra lokala aktörer. Vid uppstarten har jag funnits på plats under hela skapandeprocessen. Sandeep har sitt skrädderi på undervåningen av sitt hus och där han bor på övervåningen tillsammans med sin fru och två tvillingdöttrar. På skrädderiet jobbar 8 skräddare som skapat plaggen. Hos Sandeep  finns en omsorg om såväl själva skapandet som om sina medarbetare, och han vill skapa en god miljö i deras hem. 

Varje plagg berättar en historia genom att de är återskapade av silkessaris som tidigare burits av en indisk kvinna. De bär därför med sig en unik karaktär, och är en del av det indiska kvinnoarvet. Kläderna har inte heller inneburit ytterligare tryck på närmiljön där de skapats, istället är de en del i en cirkulärklädtillverkning.

Vår vilja och mission är att hylla hennes HistoriaDen unika historia som varje plagg berättar om en Indisk kvinna. För att lyfta henne och ge tillbaka till det Indiska samhället är en liten del av kläderna också med och finansierar skolgång för Indiska flickor. Alla flickor borde få stöd i att växa upp till trygga kvinnor till en värld av möjligheter.

Precis som vi är unika, är varje plagg unikt, detta ger dig chansen att hitta ett exklusivt plagg som passar just ditt uttryck. Önskan är att du ska bära dessa plagg och låta berättelsen skapas vidare, samtidigt som du hyllar din egen unika skönhet. 

Med kärlek, Alexandra och våra hantverkare och samarbetspartners i Indien                               

HANTVERKARE I INDIEN

Några av alla fantastiska hantverkare, vänner och mästare inom sina områden i Rajasthan

FÖLJ MED OCH SE MER