HISTORIA

Inspirationen till det här projektet föddes från första början ur kärlek till Indien, färgstarkheten, värmen och livsglöden du ofta för möta i människors ögon där. Ett land med en så rik mångfald där det trots alla slags livssituationer, så ofta finns en tro på att det mesta faktiskt är möjligt.

Från min första resa till Indien blev jag hänförd av den rika textilskatt som finns här. Livfullhet och skönhet i textilier syns på alla håll och kvinnor med sina vackra traditionella saris fångar färgstarkheten i kulturen. Med kärlek till Indiskt textilarv och hantverk har vi handplockat hantverk och textiler vi inspirerats av.

En stor del av vår kollektion skapas av handplockade upcyclade saris.  Det traditionella plagget sari är 6–9 m långt och viras runt kroppen för att hängas elegant över ena axeln. Hur saris ser ut varierar över landet och även i viss mån hur de bärs. Men med sina med sina färger och mönster, kan de upplevas som en hyllning till livet och kvinnan. 

Vi jobbar endast med återvunna saris för att minska vår miljöpåverkan i den mån vi kan. Varje sari har blivit handplockad av mig och har sedan tvättats och kollats för att hålla god kvalité.  Vi jobbar med ett mindre familjeskrädderi för att stötta mindre verksamheter och skapa nära relationer. Här finns en omsorg om medarbetare, och en god miljö.

Vi vill hylla hennes Historia genom skapandet. Den unika historia varje plagg berättar genom att vara skapat i en saris som tidigare burits av en indisk kvinna.

Precis som vi är unika, är varje plagg unikt, detta ger dig chansen att hitta ett exklusivt plagg som passar just ditt uttryck. Önskan är att du ska bära dessa plagg och låta berättelsen skapas vidare, samtidigt som du hyllar din egen unika skönhet. 

Naturlig blomfärgning på handvävda tyger: Vi jobbar med en verksamhet som startades av en kvinnlig pionjär, vars mål var att utbilda kvinnor som kommit från utsatta familjeförhållanden inom lokala hantverk. Blomtryckning med lokala växter är ett av deras vackra hantverk. De experimenterar såväl med att odla egna växter som att plocka vilda växter allt utefter säsong, vilket gör att färger och mönster varierar efter årstiderna. Textil till varje plagg trycks med växter som plockas samma morgon. När tryckningen sedan är färdig efter ett dagsarbete, kan det näringsberikade vattnet återgå till jorden där nya växter snart kan frodas. Textilierna är handvävda och vi jobbar med både bambu och mulberry silke. Fållning och detaljer sys för hand. Det är inspirerande att se och lära av det hantverk och den omsorg som läggs i varje plagg.

 

Tryckning med träblock: Ett annat lokalt hantverk vi använder oss av är blocktryck – en teknik som används i den lilla byn Baghru i Indien. Här skapas upprepade mönster med hjälp av utskurna träblock som doppas i naturliga färger. Är det flera färger i ett plagg färgar man lager på lager och det finns traditionella tekniker kring hur detta skapas på bästa vis. Det är inspirerande hur komplicerade och flerfärgade plagg kan tas fram med hjälp av denna uråldriga teknik. Vi har tagit fram en maxiklänning och en herrskjorta i läckra mönster skapade med denna teknik. Bägge plaggen är i 100 procent bomull.

Med värme

Alexandra och våra samarbetspartners i Indien

HANTVERKARE I INDIEN

Några av alla fantastiska hantverkare, vänner och mästare inom sina områden 

FÖLJ MED OCH SE MER