HISTORIA

Inspirationen till det här projektet föddes från första början från färgstarkheten i Indien och den livsglöden du ofta för möta i människors ögon där. Ett land med en så rik mångfald där det trots alla slags livssituationer, så ofta finns en tro på att det mesta faktiskt är möjligt.

Från min första resa till Indien blev jag hänförd av den rika textilskatt som finns här. Livfullhet och skönhet i textilier syns på alla håll  och kvinnor med sina vackra traditionella saris fångar färgstarkheten i kulturen. Det traditionella plagget sari är 6–9 m långt och viras runt kroppen för att hängas elegant över ena axeln. Hur saris ser ut varierar över landet och även i viss mån hur de bärs. Men med sina med sina färger och mönster,  kan de upplevas som en hyllning till kvinnan. 

En dröm har funnits om på något vis föra med av denna livfullhet i textilier till Sverige. Men som vi alla vet har textilbranschen sin baksida med den miljöförstörelse den för med sig och innebär lokalt i Indien, i kombination med i flera fall svåra arbetsförhållanden. Viljan kändes komplex tills idén kom; varför inte jobba med och ta vara på dessa vackra material som redan finns? Så föddes idén till det här projektet. 

Alla plagg du ser här är skapade av silkessaris som handplockats av mig och som sedan tvättats och kollats för att vara av god kvalité.  Kläderna är designade i samarbete mellan mellan mina skräddare och mig, och av av flera duktiga designers.

Sömnaden har skett på Sandeeps familjeskrädderi i norra Indien, där vi funnits på plats under hela processen. Sandeep har sitt skrädderi på undervåningen av sitt hus och där han bor tillsammans med sin fru och två tvillingdöttrar bor på övervåningen. På skrädderiet jobbar 8 skräddare som skapat plaggen. Hos Sandeep  finns en omsorg om såväl själva skapandet som om sina medarbetare, och man mån om att skapa en god miljö i deras hem. 

Varje plagg berättar en historia genom att de är återskapade av silkessaris som tidigare burits av en indisk kvinna. Varje plagg bär därför med sig en unik karaktär, ett är en del av det indiska kvinnoarvet. Kläderna har inte heller inneburit något ytterligare tryck på närmiljön där de skapats, istället är de en del i en cirkulärklädtillverkning.

 

Precis som vi är unika i vårt uttryck, är varje plagg unikt, detta ger var och en, en chans att hitta det vi dras till och uttrycka oss precis som vi vill.  Önskan är att kvinnor ska fortsätta bära upp dessa plagg och känna sin egen skönhet i dem.                                                               

 

 

HANTVERKARE I INDIEN

Några av alla fantastiska hantverkare, vänner och mästare inom sina områden i Rajasthan

FÖLJ MED OCH SE MER